neděle 19. září 2010

Gerard Butler-životopis

Gerard Butler:
Herec
Datum narození:
13.11.1969
Místo narození:
Glasgow, Skotsko, Velká Británie
Znamení:
Štír


Gerard Butler je jedním z nejvyhledávanějších herců jak ve Velké Británii, tak ve Spojených státech. Zanedlouho jej uvidíme v dramatickém thrilleru Butterfly on a Wheel, který vypráví o únosu dítěte, jenž naprosto rozloží dosud klidný život jedné rodiny. Film bude uveden ve druhé polovině roku 2007 a dále v něm hrají Pierce Brosnan a Maria Bello. Režie se ujal Mike Barker. Butler ve stejném roce dokončil natáčení dramatického filmu P.S. I Love You v režii Richarda LaGravenese s Hilary Swank, jejíž umírající manžel zanechal několik dopisů, ve kterých se jí dopředu snaží pomoct vyrovnat se se ztrátou.

V roce 2004 se Butler objevil v titulní roli filmové verze muzikálu Andrewa Lloyda Webera Fantom opery. Díky roli v nezávislém filmu Dear Frankie s herečkou Emily Mortimer si získal velmi vřelé uznání kritiky. Snímek se poprvé promítal na MFF Cannes v roce 2004. V Butlerově filmografii dále najdeme snímky jako Beowulf & Grendel, Životní zápas, Timeline: Proud času, Lara Croft Tomb Raider: Kolébka života a Království ohně. Roku 2007 ztvárnil postavu Leonidase ve snímku 300: Bitva u Thermopyl (režie Zack Snyder), který vychází ze stejnojmenného komiksu scénáristy Franka Millera.

Gerard Butler se narodil v Skotsku a na divadelních prknech debutoval ve dvanácti letech v muzikálu Oliver ve slavném divadle Kings Theatre v Glasgow. V určité životní etapě se vydal studovat práva, u kterých zůstal po sedm let, ale poté se vrátil na divadelní prkna do Londýna. V roce 1996 se objevil v oceňované divadelní adaptaci filmu Trainspotting. Později se objevil ve hrách jako jsou Snatch na prknech Donmar Warehouse a dále v produkci podle Tennessee Williamse Suddenly Last Summer, kde se objevila i Rachel Weisz.

U filmu Gerard Butler debutoval v roce 1997 ve snímku Johna Maddena Paní Brownová s Judi Dench. Mezi jeho ranými filmy najdeme například Fast Food a Bílé lži, v roce 1999 hrál v Adaptaci Čechova The Cherry Orchard a ve filmu Harrisonovy květy.
Reklama

Žádné komentáře:

Okomentovat